-
Buraczki zasmażane po staropolsku
Buraczki zasmażane po staropolsku to idealny pomysł na dodatek do dań obiadowych. Pamiętaj, aby zawsze w towarzystwie mięsa i ziemniaków …
20 + 20 min łatwy 0 -
Surówka z buraczków
Surówka z buraczków to jedna z najlepszych i najprostszych domowych, tradycyjnych, polskich surówek, które świetnie sprawdzą się w roli dodatku …
10 min łatwy 1 101 kcal -
Buraki z cebulą
Buraki z cebulą to świetny pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Prosty przepis na buraczki możesz przygotować dzień wcześniej. Przepis …
20 + 90 min łatwy 8 200 kcal
Buraki do obiadu - przepisy
-
Buraczki na ciepło ze śmietaną
Pyszne buraczki na ciepło ze śmietaną to sprawdzony przepis na dodatek do obiadu. Zasmażane buraczki są bardzo proste do zrobienia, …
5 + 10 min łatwy 4 119 kcal -
Frytki z buraków
Frytki z buraków to idealny przepis dla wszystkich miłośników pieczonych warzyw. Pyszne, chrupiące i przede wszystkich zdrowe - to tylko …
10 + 45 min łatwy 1 300 kcal -
Pieczone buraki
Pieczone buraki to pomysł zarówno na dodatek do obiadu, sałatki, czy dań z grilla, jak również samodzielną przekąskę, czy lekką …
15 + 60 min łatwy 1 150 kcal -
Surówka z buraków
Surówka z buraków to sprawdzony przepis na pyszny dodatek do obiadu. Buraczki najczęściej podawane są jako dodatek do kotletów mielonych. …
30 + 100 min łatwy 10 260 kcal -
Surówka z kiszonych buraków
Surówka z kiszonych buraków jest wspaniałą opcją dla każdego, kto szuka ciekawej inspiracji na prosty dodatek do dań głównych. Kiszone …
20 min łatwy 4 144 kcal -
Sałatka z gotowanych buraków
Sałatka z gotowanych buraków to jedna z najlepszych i najprostszych sałatek, które można wykorzystać jako dodatek do obiadu. Jednak możliwości …
14 min łatwy 1 112 kcal
-
Surówka z buraka i jabłka
Surówka z buraka i jabłka to prawdziwy klasyk niedzielnych obiadów. Nic dziwnego. Jest nie tylko smaczna, ale i niezwykle dobra …
20 min łatwy 3 125 kcal -
Surówka z buraków surowych
Surówka z buraków surowych to pyszna i zdrowa surówka, którą wykonasz w kilka minut. Potrzebujesz dodatkowo cebuli i jabłka by …
15 min łatwy 4 107 kcal -
Zasmażane buraczki
Pyszne zasmażane buraczki to tradycyjny dodatek do obiadu, szczególnie świetnie sprawdzą się do dań mięsnych z ziemniakami. Przepis na zasmażane …
20 + 60 min łatwy 5 160 kcal -
Buraki zasmażane
Buraki zasmażane to pyszny dodatek do obiadu, który niezwykle smakuje. Buraczki podsmażone na patelni są aromatyczne, a przy tym naprawdę …
20 + 25 min łatwy 4 145 kcal -
Sałatka z buraków i papryki
Sałatka z buraków i papryki to wspaniała surówka, która pasuje idealnie do każdego mięsnego mięsa i podkreśla jego smak. Robi …
20 + 60 min średni 8 129 kcal
-
Buraki pieczone w folii
Buraki pieczone w folii stanowią doskonały dodatek do wielu potraw. Możesz wykorzystać je jako składnik sałatek, które świetnie sprawdzą się …
10 + 60 min łatwy 10 64 kcal -
Buraki na parze
Zdrowe buraki na parze to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 50 min łatwy 5 38 kcal -
Kiszone buraki
Pyszne kiszone buraki na zimę to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
15 + 30 min łatwy 1 440 kcal -
Buraczki z papryką
Super smaczne buraczki z papryką są idealne jako surówka do słoików na zimę. Takie domowe przetwory są najlepsze, by przedłużyć …
30 + 160 min łatwy 35 154 kcal -
Buraczki z papryką na zimę
Buraczki z papryką na zimę do słoików to świetny pomysł na domowe przetwory, z których możesz następnie korzystać przez cały …
60 min łatwy 20 204 kcal -
Buraki w zalewie octowej
Buraki w zalewie octowej to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Buraki to warzywa o wysokiej wartości odżywczej, ponieważ znajdziemy …
30 min łatwy 10 44 kcal
-
Buraki do słoików na barszcz
Buraki do słoików na barszcz to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego …
45 + 30 min łatwy 4 175 kcal -
Buraki z papryką do słoików
Buraki z papryką do słoików to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego. …
30 + 30 min łatwy 5 207 kcal -
Buraczki w zalewie
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
30 + 30 min łatwy 8 285 kcal -
Buraczki z chrzanem na zimę
Przepis na buraczki z chrzanem na zimę to idealne rozwiązanie na domowe przetwory. Idealnie pasują do mięsa pieczonego lub wędlin. …
20 + 80 min łatwy 8 85 kcal -
Buraczki marynowane
Pyszne buraczki marynowane to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego lub jako …
20 + 30 min łatwy 4 76 kcal
-
Buraczki z chrzanem do słoików
Buraczki z chrzanem do słoików to doskonały pomysł na smaczne, domowe przetwory. Ćwikła z chrzanem świetnie sprawdzi się na święta …
30 + 60 min łatwy 5 278 kcal -
Buraki kiszone do słoików
Buraki kiszone do słoików to doskonały pomysł na smaczne przetwory na zimę. Przepis na buraki kiszone do słoików jest bardzo …
30 min łatwy 4 221 kcal -
Sałatka z buraków i jajka
Z czym Ci się kojarzą dania z buraków ćwikłowych lub z czerwonych buraczków? Ze świętami czy domowym jedzeniem? Są to …
15 + 30 min łatwy 2 441 kcal -
Chłodnik z buraka
Chłodnik z buraka to świetna opcja dla każdego, kto kocha naprawdę ciekawe i proste przepisy. Chłodnik z dodatkiem buraków sprawdzi …
60 + 10 min łatwy 2 577 kcal -
Carpaccio z buraków
Carpaccio z buraków to przepyszna i bardzo szybka przystawka, którą przygotuje się w kwadrans. Zaskakuje wszystkich pięknymi barwami i cudownym …
25 + 60 min łatwy 2 462 kcal -
Krem z buraków
Domowy krem z buraków to idealny pomysł na ciepły i pożywny obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego dzisiaj chcę przedstawić …
20 + 40 min łatwy 4 119 kcal
-
Sałatka z burakami i rukolą
Sałatka z burakami i rukolą to pyszny pomysł na zdrowy posiłek. Jest niesamowicie łatwa w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. Pięknie …
15 + 67 min łatwy 2 435 kcal -
Sałatka z pieczonym burakiem
Sałatka z pieczonym burakiem to przepyszna i bardzo zdrowa, a przy tym naprawdę sycąca potrawa. Świetnie sprawdzi się jako przepyszna …
20 + 60 min łatwy 2 350 kcal -
Kotlety z buraków i kaszy jaglanej
Kotlety z buraków i kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla mięsnych klasów. Te są równie sycące i smaczne, ale dużo …
30 + 30 min łatwy 4 216 kcal -
Sałatka z burakami i kozim serem
Sałatka z burakami i kozim serem jest świetną opcją dla osób, które kochają zdrowe potrawy w nowoczesnym wydaniu. Ta sałatka …
20 + 60 min łatwy 2 512 kcal -
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą to doskonała opcja na pyszne danie, które nie tylko jest proste, ale też …
20 + 60 min łatwy 4 -
Ćwikła z chrzanem do słoików
Ćwikła z chrzanem do słoików to doskonała propozycja na pyszną ćwikłę na zimę. Ostra ćwikła jest tradycyjnym dodatkiem do mięs …
30 min łatwy 10 43 kcal -
Pieczone buraki w plastrach
Pieczone buraki w plastrach to doskonała opcja na pyszny dodatek do wielu dań, np. sałatek. Są niezwykle delikatne, proste w …
15 + 40 min średni 2 -
Carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym
Carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym jest doskonałym pomysłem na lekką, ale jakże interesującą przystawkę. Całość jest prosta, smaczna …
20 + 60 min łatwy 4 -
Buraczki z jabłkiem
Buraczki z jabłkiem to doskonały przepis na pyszny dodatek do dań głównych. Słodkie jabłka idealnie komponują się z delikatnym smakiem …
15 min łatwy 4 -
Carpaccio z buraka gotowanego
Carpaccio z buraka gotowanego to doskonała opcja zwłaszcza dla osób, które kochają warzywne dania. Sprawdzi się świetnie jako sałatka, ale …
15 + 60 min łatwy 4 93 kcal -
Carpaccio z buraka z kozim serem
Carpaccio z buraka z kozim serem to szybka i prosta w przygotowaniu przekąska, idealna na imprezę lub przystawkę przed daniem …
20 min łatwy 2 334 kcal -
Carpaccio z buraka z sosem balsamicznym
Carpaccio z buraka z sosem balsamicznym to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, idealne na imprezę lub przystawkę przed daniem …
20 min łatwy 2 170 kcal -
Bigos z kiszonych buraków
Bigos z kiszonych buraków to świetny pomysł na smaczny posiłek. Bigos z buraków można wykorzystać jako alternatywę dla bigosu z …
30 + 40 min łatwy 5 479 kcal -
Barszcz ukraiński z kiszonych buraków
Barszcz ukraiński to pyszna, pożywna zupa ze sporą ilością warzyw. Jej główne składniki to buraki, zupa zazwyczaj powstaje na mięsnym …
20 + 40 min łatwy 8 97 kcal -
Carpaccio z buraka z fetą i orzechami
Carpaccio z buraka z fetą i orzechami to bardzo dobry pomysł na pyszną przystawkę niezawierającą mięsa. Carpaccio jest bardzo smaczne …
10 + 60 min łatwy 4
Buraki do obiadu – proste przepisy na dodatki do obiadu z buraków
Buraki do obiadu cieszą się ogromnym powodzeniem na polskich stołach. Zasmażane czy gotowane buraczki najczęściej towarzyszą ziemniaczkom i potrawom mięsnym. Można serwować je zarówno na zimno, jak i na gorąco. Tarte buraczki są pyszne i zdrowe, dlatego warto nauczyć się przyrządzać z nich proste przepisy. Jak zrobić buraczki do obiadu? Jak doprawić buraki czerwone, aby były naprawdę dobre w smaku? Dlaczego warto jeść buraczki w formie przetworów? Przeczytaj.
Pyszne buraki do obiadu – sprawdź, jak przyrządzić buraki czerwone
Dlaczego warto jeść buraki do obiadu? Czy są zdrowe?
Polacy chętnie przygotowują proste przepisy z buraków. Niektórzy wolą jeść je na gorąco, inni na zimno. Jednym bardziej smakują tarte buraki z chrzanem, innym zasmażane z cebulą. Niezależnie od rodzaju przetworu z buraczków, wszystkie są bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Mogą być zarówno słone, jak i słodkie. Wszystko dzięki specyficznemu smakowi buraków – przez to pasują do prawie każdego dania obiadowego (mięsnego, rybnego czy wegetariańskiego). Buraki doskonale komponują się z kaszą lub ryżem. Mogą pełnić również smaczny i wartościowy dodatek do kanapek lub sałatek, a także zup. Kulinarne właściwości nie są jedyną zaletą buraków. Warto podkreślić, że jedząc buraki do obiadu, można lepiej zadbać o swoje zdrowie. Znajduje się w nich bowiem mnóstwo błonnika kluczowego dla prawidłowej pracy układu trawiennego. W burakach jest także spora ilość witaminy C, B6 i kwasu foliowego. Właśnie dlatego warto włączyć ich jedzenie do obiadu.
Jedzenie buraków ma dobry wpływ na układ krążenia. Wszystko dlatego, że buraki są nieocenionym źródłem naturalnych azotanów. W organizmie azotany przekształcają się w tlenek azotu, który rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi, poprawiając jednocześnie jej przepływ. Systematyczne spożywanie buraków może więc zminimalizować ryzyko miażdżycy albo udaru mózgu. Nie można również zapominać o tym, że buraki mają właściwości oczyszczające. Regularnie jedząc buraki, można usuwać toksyny i metale ciężkie z organizmu. Poza tym jedzenie buraków pozwala oczyścić wątrobę, a także zapobiega jej dalszym uszkodzeniom.
Przepis na buraki z cebulą – sprawdź, jak przyrządzić
Zastanawiasz się, z czym podać obiad dla gości lub dla najbliższych? Zawsze warto zaserwować im surówkę z buraków i cebuli. Poza tym tego typu dodatek można zapasteryzować w słoikach, aby starczyły na więcej tygodni, a nawet miesięcy. Do przygotowania surówki do obiadu potrzebujesz: buraków, cebuli, oleju rzepakowego, soli, pieprzu, cukru i octu jabłkowego.
Najpierw ugotuj buraki do miękkości w garnku. Następnie obierz ze skórki wystudzone buraki i zetrzyj je na tarce. Obierz cebulę z łupin i posiekaj w kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i podsmaż cebulę. Po chwili dodaj buraki i dopraw całość pieprzem, cukrem oraz octem. Smaż wszystko przez ok. 3 minuty. Buraczki zaserwuj jeszcze ciepłe do obiadu.
Zasmażane buraczki do obiadu – idealne do mięsa i ziemniaków
Jeśli masz ochotę na naprawdę smaczne buraczki do ziemniaków z koperkiem i kotletów mielonych, koniecznie przygotuj je w wersji zasmażanej. Przepis na buraczki zasmażane jest prosty, a buraki naprawdę dobre. Jeśli tylko wiesz, jak doprawić warzywa, możesz przyrządzić smaczny i wartościowy dodatek do obiadu. Do przygotowania potrzebujesz buraków, cebuli, mąki pszennej typ 1850, cukru, oleju rzepakowego, soku z cytryny, pieprzu i soli.
Umyj buraki, a do garnka wlej wodę. Ugotuj buraki do miękkości – zwykle trwa to do godziny. Wyjmij buraki z wody i odstaw, aby się wystudziły. Obierz warzywa ze skórki, po czym zetrzyj na tarce. Obierz cebulę i posiekaj na kawałki. Podsmaż ją na rozgrzanej patelni. Dodaj mąkę i wymieszaj. Dodaj również starte buraczki, a całość dopraw pieprzem i solą. Dodaj sok z cytryny i cukier, po czym wymieszaj buraki. Tak przygotowane buraczki na pewno posmakują domownikom lub gościom.
Jak zrobić buraczki do obiadu? Ciekawe pomysły
W jakiej formie warto podawać buraki do obiadu?
Buraki mają specyficzny, dość intensywny smak. Nie każdemu on odpowiada. Wystarczy jednak odpowiednio doprawić buraki, aby zaczęły zupełnie inaczej smakować. Warto spróbować, zwłaszcza że wykazują sporo cennych właściwości zdrowotnych. Oto kilka propozycji na przetwory z buraków, które możesz podać do klasycznego mięsnego obiadu:
- Buraki marynowane – świetnie pasują do kanapek lub sałatek. Aby zrobić tego typu buraki, ugotuj buraki, obierz je ze skórki i pokrój w plastry. Następnie należy je zamarynować w zalewie z octu, soli, cukru, gorczycy i innych ziołach – mogą być ulubione.
- Buraki w occie – pyszne, mocno octowe przetwory z buraków, które idealnie podkreślają smak sera, mięsa lub ryby. Buraczki należy w tym przypadku zalać wrzącym octem, aby nabrały wyrazistego, intensywnego smaku. Buraki w occie mogą stać się też świetnym pomysłem na zimowe weki.
- Buraczki konserwowe – aby je przygotować, powinieneś najpierw ugotować buraki, po czym obrać je ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzuć buraki do słoików i dodaj marynatę z soli, cukru, octu i ziół. Zapasteryzuj całość. Buraczki konserwowe najlepiej smakują z mięsem i ziemniakami. To świetny pomysł na smaczny i pożywny dodatek do obiadu.
- Kwas chlebowy z buraków – to smaczny, ale fermentowany napój o prozdrowotnych właściwościach. Aby go przygotować, umyj, obierz i zetrzyj buraki na tarce. Sok porządnie wymieszaj z wodą, po czym wrzuć kawałek chleba na zakwasie i zostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej. W tak przygotowanym kwasie są cenne probiotyki dla organizmu, które doskonale wpływają na układ odpornościowy.
Buraczki z chrzanem – wybornie smakują z mięsem
Chcesz postawić na stole naprawdę dobry dodatek do mięsa? Jeśli pragniesz zaskoczyć najbliższych, spróbuj zrobić buraczki z chrzanem. Pasują niemal do każdego mięsa, zwłaszcza do kurczaka lub schabu z piekarnika. Buraczki z chrzanem to dobry wybór szczególnie na zimę, ponieważ doskonale rozgrzewają organizm. Aby je zrobić, potrzebujesz następujących składników: chrzan, buraki ćwikłowe, ocet winny, cukier, sól, przyprawy do smaku.
Umyj buraki, ale ich nie obieraj – zostaw korzonki. Do garnka włóż buraki, następnie zalej wodą. Gotuj do miękkości przez ok. 90 minut. Buraki po ugotowaniu powinny być jak najbardziej miękkie, aby można je było łatwo ostudzić i obrać. Zetrzyj buraki na tarce o grubych oczkach – przełóż do miski. Obierz i zetrzyj na tarce chrzan. Następnie zalej go wrzątkiem na sitku, zwłaszcza jeśli chrzan ma się zrobić mniej ostry. Włóż go do miski, po czym dodaj cukier, sól i ocet. Wymieszaj całość i dopraw do smaku, jeśli będzie trzeba. Do buraczków dodaj tak przygotowany chrzan i porządnie zamieszaj. Przełóż buraki z chrzanem do czystych, uprzednio wyparzonych i suchych słojów. Zakręć i zapasteryzuj – powinno to trwać ok. 20-30 minut.
Prosty przepis na kiszone buraczki do obiadu
Kiszone buraki to zdrowy i bardzo smaczny dodatek do dań obiadowych. Są pyszne i proste do zrobienia – nawet amator kulinarny powinien świetnie poradzić sobie z przyrządzeniem kiszonych buraków. Mogą one okazać się również znakomitym rozwiązaniem na zimę – podasz je niemal do każdego głównego dania. Buraki są bardzo zdrowe – nie dość, że wzmocnią działanie układu odpornościowego, to w dodatku sprawdzają się podczas leczenia anemii i mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu. Trzeba jednak podkreślić, że na kiszone buraki uważać powinny osoby zmagające się z insulinoopornością lub walczące z cukrzycą. W przetworach znajduje się duża ilość cukru, przez co kiszone buraki nie są im polecane. Aby je przygotować, potrzebujesz następujących składników: buraki, pieprz, sól, liście laurowe i czosnek.
Pokrój ugotowane buraki na mniejsze części. Jeśli kupiłeś surowe, musisz je wcześniej ugotować do miękkości, następnie obrać i pokroić. Kawałki warzywa umieść w słoiku (lub w kilku słojach, jeśli chcesz je zawekować). Dodaj czosnek, pieprz czarny, sól i liść laurowy. Zalej buraczki wodą ponad ich poziomem, następnie szczelnie zamknij. Odstaw na kilka dni do miejsca o temperaturze pokojowej – na górze słoików musi zebrać się piana. Gdy to nastąpi, słoik odstaw na kilka dni do możliwie chłodnego miejsca. Po tym czasie kiszone buraczki będzie można otworzyć i zaserwować do obiadu.