-
Biszkopt na tort
Biszkopt na tort to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które możesz przygotować w domu. Biszkopt jest szybki do przygotowania …
30 + 40 min średni 1 1921 kcal -
Biszkopt czekoladowy
Biszkopt czekoladowy nadaje się nie tylko do tortu. Z powodzeniem można go wykorzystać także do innych wypieków. Dzieci bardzo chętnie …
25 + 40 min łatwy 3 556 kcal -
Biszkopty na tort
Biszkopty na tort to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na dodatek do deseru, który idealnie sprawdzi …
60 + 45 min łatwy 1 1893 kcal
Przepisy na biszkopt - przepisy
-
Biszkopt z 4 jajek
Biszkopt z 4 jajek to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto. Biszkopt jest szybki do przygotowania i doskonale sprawdza się …
15 + 40 min łatwy 4 437 kcal -
Ciasto biszkoptowe
Ciasto biszkoptowe to świetny pomysł na szybkie i tanie ciasto na niedzielę. Z poniższego przepisu możecie wykonać blaty do tortów …
15 + 25 min łatwy 12 117 kcal -
Biszkopt rzucany
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
15 + 40 min łatwy 1 1551 kcal -
Biszkopt orzechowy
Biszkopt orzechowy z orzechów włoskich, który jest dobry jako baza na tort. Można przełożyć go ulubionymi kremami i robić różne, …
20 + 40 min łatwy 6 448 kcal -
Biszkopt bezglutenowy
Wysoki biszkopt bezglutenowy, bo zrobiony z mąką ziemniaczaną oraz z mąką kukurydzianą. To prawdziwa gratka dla osób, które nie mogą …
15 + 10 min łatwy 6 324 kcal -
Biszkopty bez cukru
Biszkopty bez cukru to doskonały pomysł na ciastka dla niemowląt podczas rozszerzania ich diety. Biszkopty świetnie sprawdzą się jako przekąska …
30 min łatwy 10 32 kcal
-
Biszkopt z makiem
Biszkopt z makie mielonym to doskonała propozycja na ciekawe ciasto do tortu. Dodatek maku daje świetny aromat oraz sprawia, że …
10 + 45 min łatwy 10 317 kcal -
Biszkopty do tiramisu
Tiramisu to świetny pomysł na domową, słodką przekąskę, gdy najdzie Cię ochota na słodycze. Wtedy lepiej przygotować je w domu, …
20 + 15 min łatwy 15 56 kcal -
Biszkopt z olejem
Biszkopt z olejem jest idealną bazą wszystkich słodkich deserów. Niewielki dodatek tłuszczu sprawia, że całość jest nieco bardziej sprężysta i …
15 + 25 min łatwy 10 177 kcal -
Biszkopt na roladę
Biszkopt na roladę jest podobny w przygotowaniu do tradycyjnego. Jedyne czym się różni to znacznie większa wielkość. Jest również dużo …
15 + 20 min łatwy 10 133 kcal -
Biszkopt bez mąki ziemniaczanej
Zastanawiałaś/eś się kiedyś czy można upiec biszkopt bez mąki ziemniaczanej i jak to zrobić, aby mimo wszystko miał idealną strukturę, …
20 + 45 min średni 4 249 kcal
-
Ciemny biszkopt
Ciemny biszkopt to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Biszkopt to popularne ciasto na bazie mąki, jajek …
10 + 50 min łatwy 2 1235 kcal -
Biszkopt ze szpinakiem
Biszkopt ze szpinakiem to ciasto, które sprawdzi się zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, …
25 + 50 min średni 8 173 kcal -
Biszkopt genueński
Przepis na tradycyjny biszkopt chyba każdy z nas zna, a na pewno każdy z nas miał okazje go spróbować. Ale …
20 + 50 min średni 8 548 kcal -
Biszkopt lady fingers
Biszkopt ladyfingers to popularny na całym świecie deser w postaci niewielkich biszkoptowych ciasteczek. Swoim podłużnym kształtem przypomina palce, stąd jego …
20 + 15 min łatwy 10 57 kcal -
Biszkopt kakaowy z 4 jajek
Biszkopt kakaowy z 4 jajek to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Domowy biszkopt można upiec …
10 + 40 min łatwy 5 359 kcal -
Biszkopt kokosowy
Ciasto biszkoptowe zapewne jest Ci dobrze znane. Większość z nas miała okazję spróbować tego pysznego, delikatnego, puszystego ciasta przy wielu …
20 + 30 min średni 7 393 kcal
-
Biszkopt wegański
Idealny biszkopt to taki, który jest delikatny, puszysty, pięknie wyrośnięty i nie opadający. Czy taka wersja jest możliwa bez jajek, …
15 + 40 min łatwy 8 292 kcal -
Biszkopty bezglutenowe
Biszkopt to rodzaj słodkiego ciasta, który znają chyba wszyscy. Co jednak w przypadku osób cierpiących na choroby glutenozależne, czy całkowicie …
10 + 45 min łatwy 6 390 kcal -
Biszkopt tłuszczowy
Biszkopt tłuszczowy to bardzo dobry pomysł na pyszny wypiek dla całej rodziny. Biszkopt tłuszczowy jest wilgotny i świetnie sprawdzi się …
10 + 45 min łatwy 10 576 kcal -
Biszkopt czekoladowy z 4 jajek
Biszkopt czekoladowy z 4 jajek to wspaniały pomysł na pyszne ciasto, które może być bazą dla tortów i ciast z …
15 + 50 min łatwy 5 684 kcal -
Biszkopt
Biszkopt to idealny dodatek do wszelkich deserów. Jest świetną bazą wszelkich ciast, nadaje im pysznego smaku i wspaniałej struktury. Ten …
20 + 40 min łatwy 10 142 kcal
-
Ciasto z białek i budyniu
Ciasto z białek i budyniu to niezwykle prosta kompozycja, która świetnie sprawdza się zarówno na co dzień, jak i od …
20 + 40 min łatwy 10 319 kcal -
Biszkopty z budyniem
Biszkopty z budyniem to przepis na niezwykle proste i bardzo smaczne ciasto. Do jego przygotowania użyjesz tylko kilku składników, a …
45 + 50 min średni 10 476 kcal -
Babka biszkoptowa
Babka biszkoptowa to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Wielkanocna babka świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska. …
30 + 40 min łatwy 10 -
Biszkopt z mikrofali
Biszkopt z mikrofali to doskonały sposób na przygotowanie naprawdę wyjątkowego deseru w mniej niż 10 minut, dodatkowo nie potrzeba do …
15 + 3 min łatwy 1 207 kcal -
Biszkopty
Biszkopty to ulubione ciasteczka większości dzieci. Biszkopciki są bardzo smaczne i można je jeść bez żadnych dodatków. Idealnie nadają się …
25 + 14 min łatwy 5 191 kcal -
Biszkopt kakaowy
Biszkopt kakaowy to świetny pomysł na tort. Super sprawdzi się na urodzinach czy innych uroczystościach rodzinnych. Przepis na biszkopt kakaowy …
20 + 35 min łatwy 5 471 kcal
Przepisy na biszkopt – przepisy i sposoby na wykonanie idealnego biszkoptu
Biszkopt to jeden z najbardziej wiekowych wypieków świata. Co ciekawe, dziś uważa się biszkopty za jedne z najrzadszych wypieków, jeżeli chodzi o współczesną sztukę piekarską. Oczywiście nie oznacza to, że ciasta te całkiem znikły i nikt ich już nie piecze. Sprzedaje się je bowiem w lokalnych cukierni czy marketach jako suchą przekąskę, osobny deser lub bazę do ciast i innych słodkich wypieków. Jakie składniki są potrzebne, aby upiec biszkopt jako spód od tortu? Czy istnieje jeden sprawdzony i dobry sposób na pieczenie biszkoptu? Sprawdź najciekawsze przepisy na biszkopt i poznaj krótką historię tego prostego, aczkolwiek bardzo szlachetnego wypieku.
Sprawdzone i dobre przepisy na biszkopt – zobacz, jak zrobić spód do tortu
Krótka historia powstania biszkopta. Z czym najlepiej podawać biszkopt?
Biszkopt jest ciastem, które kiedyś pieczono jako lekką przekąskę lub element słodkich deserów. Biszkopt różni się od biszkoptów tym, że jest ciastem – biszkopty są z kolei ciasteczkami z cukrem, które wyglądają jak tzw. kocie języczki. Ciastka biszkoptowe często są także okrągłe i owalne. Biszkopt w formie ciasta ma za sobą długą historię, gdyż uznaje się go za wypiek jeden z najstarszych w historii cukiernictwa. Pochodzenie biszkoptu ma swoje korzenie we francuskiej dynastii sabaudzkiej, a początki ciasta datuje się na okolice XI wieku. Wypiek stał się popularny dzięki Bercie Sabaudzkiej, a raczej za zasługą jej córek, które rozsławiły biszkopty w wielu europejskich miastach. Wraz z wizytą cara Piotra Wielkiego w Europie, sława biszkopta zawędrowała również w stronę wschodu mapy świata.
Biszkopty dziś są naprawdę rzadko pieczone, ponieważ dostać je można w sklepie już w gotowej postaci. Warto pamiętać jednak, że przepis na biszkopt nie zmienił się od setek lat i wciąż jest naprawdę prosty do przygotowania. Trzeba jednak mieć w sobie dużo cierpliwości, aby go upiec. Biszkopty wykorzystuje się do różnego rodzaju deserów, ale też zajada w suchej formie jako przekąskę do popołudniowej kawy, ciepłego mleka, kakao czy cappuccino. Biszkopt znakomicie sprawdza się też jako spód na tortownicę, a więc baza do tortu. Świetnie smakuje także z dodatkiem różnych kremów, owocami bądź galaretką.
Ciekawostki na temat pieczenia biszkoptu – o tym warto wiedzieć!
- Biszkopt powinien składać się jedynie z cukru, mąki oraz jajek. Można do niego dodać ewentualnie szczyptę soli. Mimo wszystko jest to jeden z najtrudniejszych wypieków, który często ludziom się nie udaje.
- Kupując jajka na biszkopt, powinno się zwracać szczególną uwagę na to, czy jaja na pewno są świeże. Jajka powinny mieć dodatkowo rozmiar L – nie mogą być więc zbyt małe. Nie wolno też używać jajek wyciągniętych prosto z lodówki. Muszą osiągnąć temperaturę pokojową, zanim zrobisz z nich ciasto.
- Mąka do pieczenia biszkoptów musi być jasna, lekka i drobno zmielona. Właśnie dlatego najlepsza będzie mąka pszenna tortowa typ 450. Mąkę przed wykorzystaniem jako składnik biszkoptu należy przesiać, aby ją dodatkowo napowietrzyć. Chcesz skorzystać z sody albo proszku do pieczenia? Należy więc przesiać te składniki wraz z mąką pszenną.
- Cukier do biszkoptu powinien być biały i drobny. Gruby nie będzie się nadawał do pieczenia. Cukier nie może być też wilgotny.
- W czym upiec biszkopt? Najlepiej ułożyć ciasto na tortownicę z odpinaną obręczą, której dno wyłożysz uprzednio papierem do pieczenia.
- Łącząc mąkę z jajkami, nie można robić tego zbyt szybko i mocno. Nie wolno też od razu wsypać całej mąki. Należy mieszać całość delikatnie, nie rozrywając pęcherzyków powietrza – właśnie one wpływają bowiem na delikatność i puszystość biszkoptu.
- Biszkopt ma stać się elementem tortu? Lepiej więc pokroić go dopiero dzień po upieczeniu. Będzie on wówczas mniej się kruszył i sypał.
Dobry i sprawdzony przepis na biszkopt. Sprawdź najciekawsze receptury!
Jak zrobić prosty biszkopt? Składniki i sposób przygotowania
Przepisy na biszkopt są w Internecie naprawdę zróżnicowane. Zdecydowanie najlepsze są jednak te, w których jest jak najmniej składników. Prosty biszkopt powinien zawierać w sobie tylko kilka produktów. Do stworzenia jednej z najprostszej wersji biszkoptu potrzebować będziesz wyłącznie jajek, drobnego cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz szczypty soli. Pamiętaj, biszkopt jest – mimo prostoty składu – dość skomplikowanym ciastem. Właśnie dlatego trzeba do niego podejść z niezwykłą precyzją i spokojem. Pamiętając o wszystkich wskazówkach zawartych w poprzedniej części tekstu, możesz przystąpić do utworzenia swojego biszkoptu.
Żółtka i białka oddziel od siebie bardzo ostrożnie, aby masę dało się lepiej ubić. Cukier dodawaj partiami, po ubiciu białek, jednak nie przerywając procesu ubijania. Po rozpuszczeniu się cukru dodaj żółtka – jedno po drugim. Zanim połączysz składniki z mąką, przesiej ją. Zmieszaj masę szpatułką i przełóż ją do foremki (tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Nie może być ona ani za mała, ani za duża. Piecz biszkopt przez maksymalnie 40 minut w 165 st. C. Aby sprawdzić, czy ciasto się upiekło, należy użyć w tym celu długiej drewnianej wykałaczki. Biszkopt należy wystudzić – dopiero później można użyć go do kolejnego wypieku albo zjeść saute jako osobną przekąskę do kawy.
Ciekawe przepisy na biszkopt – zaskocz swoich gości!
Szukasz nietypowego przepisu na ciasto z biszkoptem? Jeśli chcesz zaskoczyć niezapowiedzianych gości, koniecznie sprawdź poniższe pomysły.
- Biszkopt czekoladowy – upieczony
biszkopt świetnie komponuje się z masą czekoladową oraz truskawkami, bananami
lub wiśniami. Nada się nie tylko jako spód do tortu, ale też nowatorski wypiek
dla gości.
-
Biszkopt z mascarpone – to łatwe
do przygotowania ciasto, które składa się z niewielu składników. Słodki krem z
mascarpone świetnie smakuje również ze świeżymi owocami.
-
Biszkopt z makiem – mielony mak
nada niepowtarzalnego smaku tradycyjnemu biszkoptowi. Dzięki niemu ciasto
będzie też bardzo ciekawie wyglądać. Najlepiej sprawdza się w tym przepisie mak
niebieski.
- Rolada biszkoptowa z jabłkami – to łatwe ciasto, w którym waniliowy biszkopt genialnie komponuje się ze śmietankowym budyniem i prażonymi jabłkami. Całość warto doprawić cynamonem, aby biszkopt pięknie pachniał i zachwycił smakiem gości przy stole.