Herbatniki kakaowe - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w herbatnikach kakaowych oraz jakie alergie mogą powodować.
Herbatniki kakaowe - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
herbatniki kakaowe 72 44
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego herbatników kakaowych

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak herbatniki kakaowe indeks glikemiczny wynosi 72, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z herbatnikami kakaowymi
Kakao, Herbatniki

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla herbatników kakaowych

Herbatniki kakaowe
Kategoria produktu Cukier, słodkie przetwory, słodycze
Alergie* Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Dieta wegańska Nie
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 72
(wysoki)

Przepisy z herbatnikami kakaowymi

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z herbatnikami kakaowymi

milky way kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto