Chrupki kukurydziane - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w chrupkach kukurydzianych oraz jakie alergie mogą powodować.
Chrupki kukurydziane - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
chrupki kukurydziane 63 50
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego chrupek kukurydzianych

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak chrupki kukurydziane indeks glikemiczny wynosi 63, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z chrupkami kukurydzianymi
Chipsy, Wafle kukurydziane, Skrobia kukurydziana, Kasza kukurydziana

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla chrupek kukurydzianych

chrupki kukurydziane
Kategoria produktu Produkty zbożowe
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 63
(średni)
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto