Ochrona przed stresem oksydacyjnym

Antyoksydantami nazywamy związki chemiczne pochodzenia roślinnego, które wykazują korzystne działanie na nasze zdrowie. Wśród najważniejszych możemy wymienić m.in. karotenoidy, kwasy organiczne, polifenole oraz witaminy A, C i E. Ich głównym zadaniem jest zwalczanie wolnych rodników oraz ochrona organizmu przed stresem oksydacyjnym. Związki te krążą w organizmie, oddając swoje elektrony wolnym rodnikom, czyli niestabilnym atomom z niesparowanymi elektronami. Neutralizują działanie wolnych rodników, zmniejszając negatywny wpływ na organizm. Zmniejszają tym samym ilość utleniaczy, których obecność może powodować występowanie stresu oksydacyjnego.  

Spowalnianie oznak starzenia

Przeciwutleniacze słyną ze swoich właściwości przeciwstarzeniowych. Chronią przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają m.in. za szybsze starzenie się organizmu. Za jeden z najważniejszych antyoksydantów uchodzi witamina E, która przyczynia się do znacznej poprawy wyglądu cery. Związek zwany eliksirem młodości zmniejsza widoczność zmarszczek oraz zapobiega pojawianiu się kolejnych bruzd. Co więcej, pozytywnie wpływa na odporność organizmu oraz zmniejsza gromadzenie się tłuszczu, stanowiąc ważną profilaktykę chorób metabolicznych. Witaminę E znajdziesz m.in. w orzechach, pestkach dyni, kapuście i szpinaku.

5 zalet spożywania produktów bogatych w antyoksydanty
5 zalet spożywania produktów bogatych w antyoksydanty

Wzmocnienie odporności

Zdrowa dieta bogata w antyoksydanty to także doskonały sposób na wzmocnienie odporności. Układ immunologiczny pomaga w zwalczaniu patogenów chorobotwórczych, chroniąc nas przed rozwojem infekcji. Przeciwutleniacze skutecznie regenerują komórki odpornościowe, wspierając naturalne mechanizmy obronne. W Twoim codziennym jadłospisie powinny znaleźć się tym produkty bogate w witaminę C. Pamiętaj o regularnym spożywaniu: pomidorów, papryki, słodkich ziemniaków, grejpfruta, kiwi, brukselki oraz jarmużu. Warto sięgać również po żywność bogatą w selen. Należą do niej m.in. orzechy brazylijskie, łosoś oraz małże.

Profilaktyka przeciwnowotworowa

Przeciwutleniacze uważane są za ważny element profilaktyki przeciwnowotworowej. Badania naukowe potwierdzają, że regularne sięganie po antyoksydanty może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka gardła, płuc oraz prostaty. Związki te chronią również przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego na skórę. Chcesz zadbać o zdrowe odżywianie i regenerację organizmu po chorobie? Sięgnij po żywienie kliniczne dostępne na stronie: zywieniemaznaczenie.pl.

Kompleksowa ochrona zdrowia

Antyoksydanty pełnią także kluczową rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, wśród których możemy wymienić cukrzycę, miażdżycę oraz inne choroby układu krążenia. Właśnie dlatego nie powinieneś zapominać o produktach bogatych w likopen. Przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko występowania chorób układu nerwowego, w tym choroby Parkinsona oraz Alzheimera. Związki te chronią mózg przed zmianami wywoływanymi przez stres oksydacyjny. Odpowiednio zbilansowana dieta redukuje ponadto ryzyko pojawienia się reumatoidalnego zapalenia stawów oraz problemów skórnych.

ikona podziel się Przekaż dalej